Cele CINCI tipuri de ciuperci medicinale si modul prin care iti pot reda sanatatea

1728

Diferite specii de ciuperci au diferite beneficii asupra sanatatii tale. Intelegerea modului in care alimentele interactioneaza cu organismul tau si rolul pe care il joaca in vindecare diferitelor afectiuni poate fi de mare ajutor. Indiferent daca alimentele sunt folosite cu scopul de a trata sau de a preveni afectiunile, cunoasterea este putere.

Desi unele persoane ar putea ignora alimentele cu proprietati medicinale, cercetatorii au demonstrat modul in care aceste alimente reduc considerabil riscula aparitiei afectiunilor de sanatate. Un astfel de aliment este ciuperca. In prezent, exista peste 38.000 de specii descoperite de ciuperci clasificate ca avand beneficii medicinale.

In ultimele doua decenii a existat un interes larg raspandit asupra rolului pe care-l poarta sistemul imunitar in mentinerea starii de sanatate. Prin urmare, interactiunea dintre ciupercile medicinale si afectiuni ale sistemului imunitar – cancerul, sindromul oboselii cronice, HIV/SIDA, hepatita si boli autoimune – a castigat deja atentia cercetatorilor de pretutindeni datorita efectelor pe care le au acestea asupra sistemului imunitar.

Beneficiile acestor ciuperci au fost demonstrate si asupra unor afectiuni precum cancerul. Cu toate ca fundatiile de cercetare internationale, cum ar fi “Cancer Research” din Marea Britanie nu confirma existenta unei dovezi care sa ateste proprietatea ciupercilor sau extractelor de ciuperci de a preveni si de a trata aceasta afectiune grava,  studiile sustin ca anumite tipuri de fungi pot preveni si pot prelungi viata bolnavilor de cancer, precum si de a-i ajuta pe acestia in timpul procesului de recuperare.

Avand in vedere ca aceste ciuperci pot imbunatati si promova raspunsul imun, oamenii din intreaga lume au folosit proprietatile lor medicinale pentru a reduce riscurile aparitiei afectiunilor si pentru a stimula sistemul imunitar. Mai exact, studiile au demonstrat proprietatile anti-cancer, antivirale, antiiflamatorii si hepatoprotectoare ale acestora.

Iata care sunt cele CINCI tipuri de ciuperci medicinale si modul in care iti pot reda sanatatea:

1. Shiitake – Lentinula edodes

Ciuperca Shiitake are proprietati de consolidare a sistemului imunitar si proprietati antivirale foarte puternice, contribuie la scaderea colesterolului si in acelasi timp prezinta efecte de inhibare a virusurilor. Ciupercile Shiitake contin o substanta, denumita lentinan, care intareste nu doar sistemul imunitar, dar, potrivit Societatii Americane de Cancer, are capacitatea de a incetini dezvoltarea tumorilor. Ciuperca, originara din Asia, este, de asemenea, o sursa extraordinara de fier si antioxidanti, care ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.

2. Reishi – Lingzhi

Reishi este o ciuperca de origine chineza extrem de apreciata, iar numele sau tradus inseamna “planta potentei spirituale”. Reishi contribuie la vindecarea tumorilor, la reducerea nivelurilor zaharului din sange si la vindecarea tumorilor. Potrivit unui studiu, Reishi ajuta la modularea sistemului imunitar, ofera hepatoprotectie si promoveaza bacteriostaza, adica inhiba dezvoltarea bacteriilor in organism. Aceasta ciuperca a fost folosita de peste 2000 de ani si este unica deoarece valoarea sa medicinala este mult mai importanta decat valoarea sa nutritiva, facand-o sa fie o ciuperca speciala fata de celelalte ciuperci medicinale. Reishi poate fi administrata in mai multe forme, inclusiv praf, suplimenten nutritive sau ceai.

3. Lactarius salmonicolor – Russulaceae

Aceasta este o ciuperca comestibila care detine beneficii medicinale puternice. Un studiu a identificat elementele constitutive antioxidante ale acestei ciuperci rare. Cercetarile au descoperit existenta unui numar de zece acizi grasi si acizi grasi esteri, apoi au evaluat activitatea antioxidanta. Datorita componentelor sale antioxidante, Russulaceae contribuie la starea generala de sanatate a sistemului imunitar. Si anume, ciuperca poate servi ca agent anti-cancer si antiviral. Exista mai mult de 400 de specii in intreaga lume, iar aceste ciuperci cresc adesea in padurile de conifere.

2. Coriolus versicolor – Trametes versicolor

Cea mai studiata ciuperca din lume, aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de “Coada Turciei” si a fost folosita in mod traditional pentru tratarea diferitelor afectiuni in medicina traditionala chineza. Potrivit Asociatiei Americane de Cancer, cele doua extracte ale ciupercii – polizaharid K (PSK) si polizaharid-peptida (PSP) sunt in curs de evaluare pentru tratamentele anti-cancer. De fapt, “Studiile clinice sugereaza ca PSK ar putea ajuta persoanele care sufera de anumite tipuri de cancer, fara efecte secundare majore”. Aceasta ciuperca, de asemenea, stimuleaza sistemul imunitar si este utilizata cu succes in tratamentul naturist al diferitelor infectii cu HPV. De asemenea, aceasta ciuperca si-a demonstrat proprietatile benefice si in cadrul pacientilor care sufera de cancer la san.

1. Morel – Morchella esculenta

Foarte bogata in vitamina D, aceasta ciuperca variaza in forma, culoare si dimensiune. Are o aroma de pamant si este foarte bogata in vitaminele din complexul B si in fier. Datorita aspectului similar, este foarte important sa deosebim “adevarata Morel” de “falsele Morel” (ciuperci otravitoare).