Cele CINCI tipuri de alimente colorate care pot preveni aparitia cancerului

1263

Un numar tot mai mare de studii arata legatura dintre obiceiurile alimentare sanatoase si prevenirea anumitor forme de cancer. Mai mult decat atat, cercetarile au constatat ca alimentele viu colorate, care tind sa fie foarte bogate in fitochimicale imunostimulatoare sunt deosebit de eficiente in prevenirea cancerului. Mai jos va prezentam diferitele schimbari in dieta pe care le puteti face pentru a fi siguri ca aceste fitochimicale fac parte din dieta zilnica. Iata care sunt cele CINCI tipuri de alimente colorate care pot preveni aparitia cancerului:

1. Alimentele de culoare rosie

Probabil cele mai cunoscute alimente de culoare rosie, rosiile, au fost asociate cu un risc scazut de cancer ovarian. In cadrului unui studiu, desfasurat asupra unui numar de aproximativ 15000 de femei, s-a constatat ca doar o jumatate de cana de rosii consumata cel putin de patru ori pe saptama poate reduce sansele de dezvoltare a tumorilor ovariene cu pana la 50%. Consumul de rosii, in cadrul unui alt studiu, a fost legat de un risc mult mai scazut de aparitie a cancerului pancreatic. Studiile sustin ca acest lucur se datoreaza licopenului, un antioxidant pe care-l intalnim in ardeii rosi si in fructele de padure de culoare rosie.

2. Alimentele de culoare portocalie

Fitochimicalele intalnite in alimentele de culoare portocalie, cum ar fi dovleceii si morcovovi, s-au dovedit a fi eficiente in tratamentul tumorilor maligne la nivelul tractului digestiv. Acidul cafeic, intalnit in cantitati mari in cartofii dulci, s-a fost dovedit a avea proprietatea de a incetini dezvoltarea celulelor maligne la nivelul sanilor. Fructele si legumele portocalii ar trebui consumate cel putin de trei ori pe sapatamana.

3. Alimentele de culoare galbena

Citricele, cum ar fi grapefruit, lamaile, mandarinele si papaya, sunt mijloacele excelente prin care putem preveni formarea tumorilor. Acest lucru se datoreaza cantitatilor mari de vitamina C pe care aceste fructe le contin. Vitamina C este un nutrient care s-a dovedit a fi eficient in combaterea cancerelor digestive, cum ar fi cele ale gurii, ale gatului si de colon. In afara de continutul bogat de vitamina C, aceste fructe sunt foarte bogate in fito-compusi care incetinesc dezvoltarea tumorilor si care promoveaza vindecarea organismului prin detoxifierea acestuia.

4. Alimente verzi

Cercetarile au legat consumul de legume crucifere, cum ar fi brocoli, conopida, varza si andive, cu un risc mult mai scazut de aparitie a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel al ovarelor, de stomac si de colon. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru se datoreaza faptului ca aceste alimente verzi sunt o sursa excelenta de glucozinolati, substante ce detin proprietati anti-cancer deosebite si vitamine K, un nutrient deosebit de eficient in reducerea bolilor maligne pancreatice. Incearca sa incluzi aceste legume in dieta ta zilnic.

5. Alimente albe

In timp ce foarte multe fructe si legume colorate au abilitatea de a reduce riscul aparitiei cancerului, de asemenea, exista multe fructe si legume lipsite de culoare, albe, care au aceasta abilitate. In aceasta categorie sunt incluse ciupercile, precum si membrii familiei Allium, precum usturoiul si ceapa. Atat ciupercile cat si membrii familiei Allium contribuie la reducerea riscului aparitiei cancerului digestiv. Legumele din familia Allium sunt foarte bogate intr-o substanta chimica numita alicina, un antioxidant foarte puternic. Ceapa contine, de asemenea, fitochimicale legate cu un risc redus de cancer de colon. Ciupercile sunt o foarte buna sursa de vitamina D care poate reduce dezvoltarea maligna la nivelul ovarelor.