Cele 14 beneficii uimitoare oferite de consumul de vinete

1380

Vinetele cresc peste tot in lume si sunt considerate a fi unele dintre cele mai sanatoase legume de pe planeta. De la climatul temperat pana la cel tropical, acestor legume le este foarte usor sa creasca si sa ne ofere enorme beneficii pentru sanatate.

Vinetele pot fi urmarite in istorie pana in secolului 5 i.Hr. in China, unde au fost considerate a fi o sursa de hrana foarte importanta. Mai tarziu, aceasta leguma s-a raspandit in Grecia, Roma, Europa, Africa, Orientul Mijlociu si emisfera vestica.

Iata care sunt cele 14 beneficii uimitoare ale consumului de vinete:

1. O combinatie foarte importanta de antioxidanti

Vinetele contin un fitonutrient numit nasunin, acesta fiind intalnit in coaja violet a acestora. Acesta este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti si poate fi intanit doar in vinete. Nasunin are capacitatea de a repara daunele ADN-ului, incetineste procesul de imbatranire si previne aparitia bolilor cardiovasculare, a accidentelor cardiovasculare cerebrale, previne aparitia cancerului si a altor afectiuni.

2. Proprietati anti-cancer

Nasunin este un puternic compus antiangiogenic care are capacitatea de a preveni hranirea celulelor canceroase, prevenind astfel formarea tumorilor.

3. Protejarea creierului

Studiile au demonstrat capacitatea compusilor intalniti in vinete de a proteja acizii grasi intalniti la nivel cerebral si capacitatea de a proteja creierului de daunele radicalilor liberi.

4. Acid clorogenic

Vinetele contin acid clorogenic, acesta fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti de pe planeta. Acest antioxidant protejeaza organismul imporiva infectiilor bacteriene, fungice si virale prin stimularea sistemului imunitar si prin prevenirea cancerului.

5. Un indice glicemic mic

Vinetele au un indice glicemic foarte scazut – 15 – ceea ce face ca aceste legume sa reprezinta o alegere perfecta pentru diabetici.

6. Sistemul nervos

Vinetele contin soroparon si scopoletina, ambii fiind compusi care relaxeaza si calmeaza sistemul nervos.

7. Pierderea in greutate

Vanata este o leguma foarte saraca in calorii, ceea ce face din aceasta o excelenta alegere pentru persoanele care doresc sa scape de kilogramele in plus. Mai mult decat atat, deoarece contine o multime de fibre, vanata induce senzatia de satietate foarte rapid si astfel, cu siguranta vei manca mai putin.

8. Putini carbohidrati si putine grasimi

Vinetele au un continut foarte scazut de grasimi si foarte scazut de carbohidrati.  Cu toate acestea, adaugand o multime de ulei, de ou sau de branza, vanata nu mai poate fi considerata a avea un continut caloric scazut.

9. Inflamatia

Pentru ca aceasta leguma este foarte bogata in antioxidanti, vanata reprezinta o arma impotriva inflamatiilor, cum ar fi artrita, problemele articulare si alte afectiuni inflamatorii.

10. Scaderea colesterolul si a tensiunii arteriale

Pentru ca vinetele contin acid clorogenic si alti 13 antioxidanti foarte puternici acestea sprijina organismul in reducerea colesterolului rau, fapt ce a fost demonstrat in cadrul unui recent studiu de specialitate.

11. Vitamia K

Vinetele sunt o sursa buna de vitamina K, un nutrient care are scopul de a preveni formarea cheagurilor de sange si astfel, de a preveni atacurile de cord.

12. Nutrienti

Vinetele contin vitaminele din complexul B pentru vitalitate si buna dispozitie, potasiu pentru reglementarea apei si inimii, cupru pentru anemie, mangan pentru sanatatea oaselor si a fertilitatii, calciu si fosfor pentru oase puternice.

13. Fibre

Vinetele sunt foarte bogate in fibre, promoveaza dezvoltarea bacteriilor benefice din colon si stimuleaza sistemul imunitar.

14. Excesul de fier

Fierul este important pentru functiile corpului, dar prea mult fier poate produce o credere a colesterolului rau, cancer si chiar alte afectiuni. Compusul Nasunin pe care-l intalnim in continutul acestor legume reglementeaza absorbtia fierului, permitandu-i organismului sa absoarba cantitatea de fier de care are nevoie, fara a-i permite excesului sa ne afecteze organismul.