Cateva cauze ale cancerului de san pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca!

1089

Tot ceea ce ai nevoie pentru a face schimbari care au scopul de a preveni aparitia cancerului este cunoasterea. Va sugerez sa nu invatati aceste informatii doar spre beneficul propriu, dar, de asemenea, sa le impartasiti si cu alte femei din viata voastra.

Aplicarea antiperspirantului este o parte a rutinei zilnice a fiecaruia dintre noi si este posibil sa nu o luam prea mult in seama. Iata ce ar trebui sa stii: daca utilizezi un antiperspirant care contine aluminiu, riscul de aparitie a cancerului de  san creste considerabil.

Antiperspirantele actioneaza prin blocarea sau inchiderea porilor care elibereaza transpiratia la nivelul axilei – ingredientul activ al acestor produse fiind aluminiu. Nu numai ca aceste produse blocheaza una dintre rutele organismului de detoxifiere – organismul elibereaza toxine prin intermediul transpiratiei –, dar acestea ridica o ingrijorare in ceea ce priveste unde ajung aceste metale atunci cand sunt aplicate sau pulverizate la subrat.

Studiile recente au aratat o corelatie intre cancerul de san si utilizarea regulata a antiperspirantelor. Riscul creste si mai mult daca antiperspirantul este utilizat imediat dupa ras sau dupa epilat.

Nu cu foarte mult timp in urma a existat o credinta potrivit careia deodorantele sunt mult mai sigure in comparatie cu antiperspirantele. Dar, cateva studii recente au confirmat asocierea parabenilor cu dezvoltarea cancerului de san. Acesti parabeni pot fi intalniti in continutul multor deodorante. Un simplu exemplu este reprezentat de autopsia unei femei care a murit de cancer de san. La autopsie au fost gasite cantitati mari de parabeni la nivelul tesutului mamar.

Citeste mai mult aici – Prepara-ti propriul deodorant! Cat de sanatos crezi ca este deodorantul pe care-l folosesti zilnic? (click)

Sutienul contribuie la dezvoltarea cancerului de san?

Numerosi medici si cercetatori sunt de acord ca purtarea unui sutien mult prea stramt poate contribui la reducerea drenajului limfatic, acesta fiind un alt factor care poate contribui la dezvoltarea cancerului de san, deoarece organismul tau va fi mai putin capabil sa elimine toate toxinele la care este expus in viata de zi cu zi. Aluminiu din antiperspirante este o sursa de toxine extrem de periculoasa, care se poate acumula in cazul in care drenajul limfatic este afectat.

Exista putine studii solide in ceea ce priveste legatura dintre purtarea sutienelor si dezvoltarea cancerului de san, dar unul dintre cele mai convingatoare a fost realizat de catre antropologii medicali Sydney Singer si Soma Grismaijer – autorii unei carti care prezinta legatura dintre cancerul de san si sutiene, numita “Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras”.  In urma acestui studiu, care a implicat un numar de peste 4.000 de femei, a constatat faptul ca femeile care nu poarta sutiene sunt supuse unui risc mult mai mic de dezvoltare a cancerului de san.

Descoperirile cercetatorilor au inclus:

Femeile care au purtat sutien 24 de ore zilnic au avut 3 din 4 sanse sa sufere de cancer de san;

Femeile care au purtat sutien mai mult de 12 ore zilnic, dar nu in pat, au avut 1 din 7 sanse sa  sufere de cancer de san.

Femeile care au purtat sutien mai putin de 12 ore pe zi au avut 1 din 52 sanse sa  sufere de cancer de san;

Femeile care au purtat sutien rareori sau niciodata au avut 1 din 168 sanse sa  sufere de cancer de san;

Atunci cand facem o comparatie intre femeile care au purtat sutien 24 de ore zilnic, cu cele care nu au purtat sutien, observam o diferenta enorma in ceea ce priveste riscul dezvoltarii de cancer de san. In baza rezultatelor acestui studiu, constatam ca legatura dintre purtarea sutienului si cancerul de san este de trei ori mai mare decat legatura dintre cancer si fumat.

Desi acest studiu nu a cercetat si alti factori de risc, care ar fi putut denatura rezultatele, alte studii au constatat legaturi convingatoare similare. De exemplu, un grup de cercetatori japonezi a descoperit ca purtarea sutienului poate reduce nivelul de melatonina cu pana la 60%. Acest hormon este implicat in reglarea ritmurilor cicardiene, iar numeroase studii au aratat proprietatile anti-cancer ale acestui hormon.