Cacao – „Mancarea Zeilor”, razboinicilor si elitelor sociale

1476

Inca din cele mai vechi timpuri cacao a fost considerat a fi un produs alimentar foarte valoros. Din cele spuse de imparatul aztec Montezuma intelegem ca aceasta a fost bautura razboinicilor si elitelor sociale, avand propriile sale caracterstici sacre si solemne. Linne, un botanist foarte cunoscut de origine suedeza, a fost cel care a numit aceasta planta “Theobroma cacao L”, cuvantul “theobroma” in traducere insemnand “mancarea zeilor”.

Cacao creste in copaci care au o inaltime medie intre 4-8 metri si face parte din familia plantelor vesnic verzi Sterculiaceae. Cacao isi are originea in zonele tropicale din America de Sud, iar fructele sunt folosite mai ales in productia de pudra de cacao si de ciocolata.

In salbaticie, cacao creste astazi la poalele muntilor Anzi, la o altitudine de 200-400 de metri, in zona Amazonului si in apropiere de raul Orinoco. Cristofor Columb a fost primul european care a descoperit cacao, acesta denumind-ul “aluna cu aspect ciudat”.

Ca bautura, cacao a fost introdusa pentru prima oara in Europa in anul 1519.

Beneficii terapeutice

Cacao raw (pastaile, bucata sau pudra) este considerat a fi unul dintre cele mai nutritive alimente din intreaga lume, asta datorita proprietatilor nutritive pe care le poseda.

Cacao:

• Protejeaza organismul de radicalii liberi

• Reduce stresul si depresia

• Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare

• Protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer

• Este o sursa excelenta de fier

• Regleaza nivelul zaharului din sange

• Regleaza nivelul colesterolului

• Imbunatateste memoria si concentrarea

• Reduce considerabil riscul de atac de cord

• Regleaza presiunea arteriala

Cacao contine peste 300 de substante chimice cu efecte pozitive uimitoare asupra sanatatii. Studiile au aratat ca este o sursa extrem de bogata de antioxidanti, acestia fiind responsabili pentru o stare foarte buna de sanatate. Antioxidantii sunt cei care ne protejeaza organismul de diferite afectiuni si de radicalii liberi, acestia fiind principala cauza a imbatranirii premature.

Cacao are cea mai mare concentratie de antioxidanti in comparatie cu orice alt produs alimentar din lume. Acesti antioxidanti includ polifenoli, catehine si epicatehine. Cacao are mai multi antioxidanti decat au afinele, vinul rosu, fructele de padure acai, macesele si fructele de padure goji impreuna!

Cacao este cu adevarat benefic in ameliorarea stresului, datorita continutului sau ridicat de minerale, in special de maneziu. Magneziul este un mineral vital pentru buna functionare a unui numar de peste 300 de procese ale organismului.

Mai mult decat atat, cacao este o sursa excelenta de fier, crom, mangan, zinc si vitamina C. O cantitate de 28 de grame de cacao iti ofera pana la 314% din aportul de fier recomandat zilnic.

Potrivit rezultatelor studiului efectuat la Institutul International de Diabet din Australia, diabeticii care au consumat cacao au avut o tensiune arteriala mult mai scazuta si un risc mult mai mic de afectiuni cardiovasculare si atac de cord.

De asemenea, aceasta uimitoare minune a naturii contine si AEP (feniletilamina). Acesta este un set de compusi secretati de organismul tau atunci cand esti indragostit, de aceea nu este surprinzator faptul ca multe persoane aleg sa inlocuiasca nevoia de dragoste cu o bucatica de ciocolata bogata in cacao.

Luand in considerare cele de mai sus, putem spune exista suficient de multe motive pentru care cacao ar trebui sa faca parte din dieta ta cat mai curand posibil.

Este necesar sa precizam in incheiere ca exista o diferenta enorma intre ciocolata si cacao raw. Din pacate, in timpul procesului de preparare al ciocolatei, cacao isi pierde foarte multe dintre valoroasele sale substante nutritive. Cacao raw (pudra) este cea mai potrivita alegere pe care o poti face.